Anbefaler filmen "Røverdatter" til markering av Verdensdagen

Sofia og Kjell Magne i filmen Røverdatter. Foto: Magnus Tombre Bøhn / Indie Film 

En filmvisning kan både lære, inspirere og skape dialog om temaer det kan være vanskelig å snakke om ellers. Vi har snakket med Karianne Berge, distributør i Indie Film, som har stor tro på filmvisning på Verdensdagen for psykisk helse.

- Film er en felles opplevelse som åpner for refleksjon og samtaler det kan være vanskelig å finne inngang til ellers. Det bygger samhold og dialog å se film sammen, og snakke om den etterpå. Når vi ser en film lærer vi først og fremst empati når vi identifiserer oss med de i filmen, forteller Karianne. 

Karianne anbefaler spesielt dokumentaren «Røverdatter» til markering av Verdensdagen 2018.

- Filmen gir et unikt innblikk i livet som rusmisbruker og pårørende, og setter ord og bilder på opplevelser så mange deler, men kanskje er redd for å fortelle andre om, legger hun til. 

 

Karianne Berge, distributør Indie Film

Om filmen

Karianne forteller dette om filmen:

«Røverdatter er en svært personlig film der Sofia og Kjell Magne forteller om deres ganske annerledes far-datter forhold, med mye varme, kjærlighet og raushet. Kjell Magne er rusmisbruker og kriminell og har levd store deler av livet utenfor samfunnet. Det begynte allerede som barn og ungdom da han slet med ADHD og sosial angst og tidlig begynte å drikke alkohol. Sofia har siden hun var 10 år bodd på hemmelig adresse i Trysil sammen med moren, fordi Kjell Magne ble for stor trussel. Her var hun plutselig helt annerledes enn alle de andre, og hun følte veldig på at det ikke var greit at hennes pappa var rusmisbruker og satt i fengsel. Sofia har ønsket å lage filmen fordi hun som ungdom kunne ønske hun hadde sett en slik film.

 

Sofia i filmen Røverdatter. Foto: Magnus Tombre Bøhn / Indie Film 

 

Som voksen treffer Sofia Kjell Magne igjen, og hun er nysgjerrig på han. Hvorfor han endte opp som han gjorde, hvem han er. I prosessen med å bli kjent blir hun også fort og uunngåelig en pårørende. Hun tar voksenrollen, hun er med i møter, skaffer leilighet, jobb. Hovedmålet deres blir å få han, kjæresten Trude og hunden Ada inn på rehabilitering, sånn at de kan bli rusfri å få et bedre liv. 

Sofia og Kjell Magne har mye til felles. En egen galgenhumor og evne til å se det absurde og tragikomiske i de mange vanskelige situasjonene de havner i. Det hele blir et utrolig raust innblikk i de mange såre og tragiske sidene ved å være rusmisbruker og pårørende, men det blir også varmt, menneskelig og rørende.»

God erfaring med filmvisning på Verdensdagen

Karianne og Indie Film har positiv erfaring fra filmvisning på Verdensdagen for psykisk helse.

- Vi har tidligere vist både «Idas dagbok» og «Natta pappa henta oss» på arrangementer i forbindelse med Verdensdagen og har utrolig gode erfaringer med dette! Folk samles om filmene for å gi den en relevant og god kontekst, forteller hun.

I Nord-Norge har det vært positiv respons.

- Vi har to år på rad hatt veldig vellykket samarbeid med Sør-Varanger Kommune, Kirkenes Filmklubb og Aurora Kino Kirkenes der de har fylt kinosalen med mye engasjement og fornøyde publikummere, legger hun til.

Enkel måte å markere på

Å arrangere en filmvisning trenger ikke være vanskelig – ta kontakt med din lokale kino, eller lei/lån lokale med prosjektor. Leie av filmen «Røverdatter» koster kr. 1600,-.

Karianne anbefaler å legge litt tid i promotering av visningen.

-  Det er fint å få en god ramme og kontekst rundt visningen, og promotering av arrangementet, forteller hun.

Høres dette ut som noe for dere? Ta kontakt med , som mer enn gjerne hjelper dere. Indie Films nettside finner du her.  

Vi har tidligere skrevet om filmvisning som en måte å markere på, det kan du lese om her. Vi har også en liste over filmer og serier som er knyttet til tema psykisk helse.

NB: Dersom du skal ha en offentlig filmvisning må du passe på at du har lisens. Dersom dere har en avtale med Indiefilm er dette i orden. Viser du filmer uten å ha en avtale med produsent eller distributør, må du bestille lisens fra for eksempel MPLC. Du kan lese mer på deres nettsider om dette. 

Om Verdensdagen

Verdensdagen for psykisk helse er Norges største opplysningskampanje for psykisk helse og markeres på den 10. oktober. Dagen skaper åpenhet og gir kunnskap om psykisk helse - vi har alle en psykisk helse.

 

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.