Jan Erik Larssen fikk årets Åpenhetspris

Jan Erik Larssen, kjent fra Autofil og Broom, ble i dag tildelt Åpenhetsprisen 2015 på TV2s God Morgen Norge.

Tekst og foto: Grethe Ettung

Se innslaget på God Morgen Norge her

Jan Erik Larssen ble også intervjuet hos Jacobsen, NRK P1+ , sammen med Rikke Philippi, prosjektleder for Verdensdagen for psykisk helse.

Åpenhetsprisen deles ut hvert år av Mental Helse i samarbeid med Verdensdagen for psykisk helse. Prisen går til en person, en gruppe eller en organisasjon som har gjort en spesiell innsats for å skape åpenhet om psykisk helse. I år gikk prisen til Jan Erik Larssen.

- Jeg ble veldig overrasket da jeg fikk vite at jeg var tildelt Åpenhetsprisen 2015. Det er en spesiell pris. Samtidig tenkte jeg: Så bra, da har det hatt en hensikt å fortelle min historie. Jeg får en bekreftelse på at det jeg gjør har en mening, og at det at jeg er åpen om min historie kan gjøre en forskjell for andre, sier Larssen.

- Det er også viktig at du som mann forteller om dette. Mange av oss gutter har vanskeligheter med å snakke om følelser. Det gjør dette ekstra betydningsfullt. Det at det går an å komme seg videre, at det går an å gjøre noe med det, påpekte Dagfinn Bjørgen, landsleder i Mental Helse, under overrekkelsen.

Fra God Morgen Norge på TV2 i dag med Jan Erik Larssen og Dagfinn Bjørgen, landsleder i Mental Helse.

Koloss

Larssen satte stor pris på kunstverket han fikk. Det er Rolf Nerli som er kunstneren bak litografiet Koloss. Nerli sier at han med bildet Koloss viser en blokk som ligger der, værbitt og hard, en blokk som har klart å stå imot det meste.

Jan Erik Larssen (t.h.) med litografiet han fikk overrakt av Dagfinn Bjørgen, landsleder i Mental Helse.

Bildet heter Koloss og er laget av kunstneren Rolf Nerli.

Modum Bad

I tillegg til kunstverket får vinneren en sjekk pålydende kr.10 000, - som skal gis til et veldedig formål. Jan Erik Larssen valgte seg Institutt for sjelesorg, Modum Bad.

- Jeg har lyst til at prispengene skal gå til Institutt for sjelesorg, Modum Bad. I tillegg til å jobbe forebyggende med å utdanne og kurse medmennesker i det å være sjelesørgere, er de også gode i reparasjonsarbeidet med mennesker som har opplevd kriser og fall i livet.

Bakgrunnen for tildelingen

Det tok en stund før Jan Erik Larssen valgte å være åpen rundt det at han opplevde å få panikkangst-anfall. Han takket nei til henvendelser fra kjendisblader og andre medier, forteller han i profil-intervjuet i magasinet Sinn og samfunn. Han var ikke klar for å bli stemplet «psykisk syk», at det skulle bli identiteten hans. En dag møtte han imidlertid en person som fortalte at historien hans ble benyttet i behandlingssammenheng.

- Jeg fikk vite at de satte pris på at jeg snakket så åpent og ærlig om sykdommen. Da skjønte jeg at jeg kunne bidra til å gjøre en forskjell, sier Jan Erik.

Han fikk en henvendelse fra morgenandakten på NRK som han først takket nei til. Men ombestemte seg da han fikk lov til å snakke om det han selv ønsket. For ham ble dette rette forum å snakke om sykdommen. Det ble starten på åpenheten rundt angsten.

- Jeg trodde ikke så mange hørte på andakten, men plutselig opplevde jeg at folk fra alle samfunnslag kom bort og snakket med meg om mitt budskap. Mange satte også pris på at jeg fortalte i detaljer om de fysiske symptomene, forteller Jan Erik.

Han tror at samfunnet har en vei å gå når det gjelder åpenhet om psykisk helse.

- Vi er på rett vei ved at det er flere som står frem. Men jeg tror fortsatt at mange drar til kiropraktor for en vond rygg eller nakke, når årsaken egentlig er underliggende stress. De bør heller oppsøke noen de kan snakke med om det som faktisk plager dem, mener Jan Erik.

På Mannekonferansan – Let’s talk 1. september holdt han for første gang et foredrag kun om sykdommen. Tilbakemeldingene var svært positive.

- Angsten har gjort meg sterkere. Før fortrengte jeg signalene, nå lar jeg tårene komme. Det gjør godt, og jeg trenger det. Jeg tror at vi må bli flinkere til å la følelsene få spillerom i livet vårt, vi må få vasket ut følelsene, sier Jan Erik. 

Juryens begrunnelse

I juryens begrunnelse heter det:

Årets vinner av Åpenhetsprisen er som programleder og foredragsholder kjent som en gladgutt og humørspreder. Når han har valgt å være åpen om det å være psykisk syk, viser han at dette ikke er noe å skamme seg over. For mange menn er dette fortsatt et stort tabu.

Gjennom økt åpenhet via ulike mediekanaler og i foredragssammenheng, er vinneren med på å bekjempe stigmatisering av psykisk uhelse blant menn.

Tidligere vinnere av Åpenhetsprisen:

2014: Lene Marlin og Eline Medbøe

2013: Cathrine Langfjell Torsvik

2012: Brede Bøe

2011: Fabian Stang

2010: Arnhild Lauveng

2009: Stig Inge Bjørnebye

2008: Sarita Skagnes

2007: Marco Elsafadi

2006: Simon Flem Devold

2005: Paal Andre Grinderud

2004: Finn Abrahamsen

 

Om Verdensdagen

Verdensdagen for psykisk helse er Norges største opplysningskampanje for psykisk helse og markeres på den 10. oktober. Dagen skaper åpenhet og gir kunnskap om psykisk helse - vi har alle en psykisk helse.

 

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.