Kreativitetsprisen 2016 til Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO)

Arrangementskomiteen får pris for konseptet #coffeesharing i forbindelse med markeringen av Verdensdagen for psykisk helse. 

 

- #coffeesharing fikk studentene til å bli oppmerksomme på hvordan de kan ta grep om egen og medstudenters psykiske helse. Arbeidsgruppen tok i bruk egne ressurser og nådde et stort publikum gjennom fysiske møter og på sosiale og tradisjonelle medier, sier nasjonal kampanjeleder i Verdensdagen Le Hang Duong.

Viktigheten av å bedre studentenes helse 
I 2016 ble det satt ny rekord med totalt 900 arrangementer på landsbasis.

- Vi hadde mange gode kandidater til prisen, men #coffeesharing utmerket seg spesielt for sin kreative bruk av sosiale medier for å spre budskapet om psykisk helse blant studenter, sier Duong.

 

Leder for SiO Helse, Kari Jussie Lønning tok imot prisen på vegne av komiteen. 

 

- SiO er svært takknemlig og glade for prisen! Undersøkelsen SHoT 2014 viser at en av fem studenter har alvorlige psykiske symptomplager og at hver sjette student er sosialt eller emosjonelt ensom. Nå ser vi at flere, inkludert Kunnskapsdepartementet, fremhever viktigheten av å bedre studentenes helse, blant annet i Kvalitetsmeldingen. Det gir oss inspirasjon til å jobbe videre med kampanjer og andre tiltak som kan bidra til bedre psykisk helse blant studentene, sier Kari Jussie Lønning, lege og leder for SiO Helse.

- Vi vet fra forskningen at trivsel påvirker studiemestring og gjennomføring. Slik vi må jobbe med å bygge opp vår fysiske helse, må vi også trene vår psykiske helse. Vi jobber forebyggende blant annet gjennom våre kurs og rådgivningstjenester. SiO ser at i de neste årene blir det viktig å styrke den forebyggende delen av vårt samfunnsoppdrag, og denne prisen er en inspirasjon, fortsetter Lønning. 

Sårbar overgangsfase 

Gabrielle Legrand Gjerdset, styreleder i SiO, er fornøyd med prisen. 

- Studenttilværelsen er en sårbar overgangsfase med mye press. Verdensdagen for psykisk helse er en fin anledning til  å sette psykiske helse på dagsorden blant studentene selv og bidra til økt kontakt.  Forebyggende psykisk helsearbeid er en prioritet for studentene i Oslo, og Kreativitetsprisen gir energi til det videre arbeidet, sier Gjerdset. 

Juryens begrunnelse

Tema for 2016 var «… fordi livet forandrer seg…». Mange studenter opplever overgang til studentlivet som utfordrende. Dette ønsket SiO å gjøre noe med. Ulike fagområder i SiO samarbeidet om konseptet #coffeesharing. Kampanjen ble gjennomført på SiOs kafeer og spisesteder på campusene i hovedstadsområdet.

På Verdensdagen delte SiO ut en todelt gratiskupong på kaffe, der den ene er kaffekupongen var til studenten selv, med oppfordring om å gi den andre til naboen på lesesalen, en du sitter ved siden av på forelesningen, en du ikke har tatt en kaffe med på lenge eller en du kanskje ikke kjenner så godt.

 

Utdrag fra SiOs kampanje på sosiale medier. Foto: Thorstein Diesen

 

SiO brukte sosiale medier for å spre oppmerksomhet om kampanjen. De lagde fine teasere med bilder av kaffe og sitater på Instagram med hashtag #coffeesharing – en smart måte å kommunisere med målgruppen. SiOs egen lege skrev en kronikk om studenter og psykisk helse som sto på trykk i Norges største avis, VG. De toppet dagen med Black Debbath-konsert på campus og spesialskrevet låt, «Klein Kaffe» for anledningen.

Til sammen ble det delt ut 1500 kaffekopper.

Om Kreativitetsprisen
Kreativitetsprisen er en hederspris fra Verdensdagen. Prisen går til en arrangør eller et arrangement som når mange på en kreativ måte. Vinneren har gjennom sitt arrangement jobbet godt med å få oppmerksomhet om psykisk helse. Prisen deles ut hvert år.

Om Verdensdagen

Verdensdagen for psykisk helse er Norges største opplysningskampanje for psykisk helse og markeres på den 10. oktober. Dagen skaper åpenhet og gir kunnskap om psykisk helse - vi har alle en psykisk helse.

 

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.