Kun én av ti snakker om psykiske utfordringer på jobb

Illustrasjonsbilde: Markering av Verdensdagen for psykisk helse 2016 hos Sens AS

Vi kvier oss for å snakke med kollegaer om psykiske utfordringer, til tross for mer åpenhet om psykisk helse i samfunnet. Det viser resultatene fra en ny undersøkelse analyseinstituttet YouGov har gjennomført på oppdrag fra Verdensdagen for psykisk helse.

Angår oss alle

Undersøkelsen viser at to av fem har opplevd personlige, psykiske utfordringer over tid. Nesten en av fem har blitt syke på grunn av større personlige endringer bare det siste året.

Verdensdagen for psykisk helse er en internasjonal markering på 10. oktober. Årets internasjonale tema er «Arbeid og psykisk helse». Over 1000 lokale arrangører rundt omkring i landet deltar i markering.

- Åpenhet om psykiske utfordringer bidrar til bedre psykisk helse i samfunnet. Derfor er markeringene viktige, sier nasjonal kampanjeleder Le Hang Duong.

Foretrekker familie og venner

Vi foretrekker å snakke med familie og venner når vi sliter psykisk. Kun én av ti oppgir at de snakker med kollegaene sine. Halvparten av oss velger å la være å fortelle arbeidsgiver om at vi sliter psykisk.

- Skal vi hindre langtidssykmelding, er det viktig å få hjelp i tide. Mer åpenhet på arbeidsplassen gjør det lettere for arbeidstaker og arbeidsgiver å jobbe forebyggende. Åpenhet og kunnskap om psykiske utfordringer er nøkkelen til et mer inkluderende arbeidsliv, sier Duong.

Fakta om psykisk helse og Verdensdagen

  • Omtrent halvparten av befolkningen vil oppleve å ha psykiske problemer en eller flere ganger i løpet av livet. Det store flertallet blir friske.
  • 13 prosent av befolkningen har vært sykmeldt eller trygdet på grunn av psykiske problemer det siste året.
  • Flertallet bekrefter at det er enklere å snakke om fysiske utfordringer enn egne psykiske utfordringer.
  • 1 av 5 som sliter har ingen å snakke med.
  • Verdensdagen for psykisk helse er en FN-dag som ble etablert i 1992. I 25 år har formålet med merkedagen vært å bryte ned tabuer og gi økt kunnskap. I Norge har vi stort fokus på folkehelse og forebygging.

Om Verdensdagen

Verdensdagen for psykisk helse er Norges største opplysningskampanje for psykisk helse og markeres på den 10. oktober. Dagen skaper åpenhet og gir kunnskap om psykisk helse - vi har alle en psykisk helse.

 

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.