NAV og Bergen Næringsråd markerer Verdensdagen

18.oktober var det duket for seminar om arbeid og psykisk helse i Bergen, i forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse. 

Arrangementet var et samarbeid mellom Bergen Næringsråd og NAV Arbeidslivssenter Hordaland. og på scenen var blant annet høgskolelektor Mads Nordmo Arnestad, som snakket om motivasjon.

Mangel på engasjement

- Store undersøkelser viser at det er over 70 % av vestlige arbeidstakere som trives på jobb, men samtidig er det over 80 % som er uengasjert i jobben sin. Det er jo et paradoks som må tas tak i, sier Arnestad.  

Videre forteller han at opplevelse av kontroll over sin egen arbeidshverdag, at man blir hørt i beslutninger, og ikke minst føler eierskap til arbeidet man gjør, har svært mye å si for motivasjon, engasjement, og ikke minst hvordan vi har det på jobb, forteller Arnestad.  

 

Høgskolelektor Mads Nordmo Arnestad. 

 

Bruker sosiale medier

Videre er annerkjennelse en svært viktig faktor.

- Det er sannsynligvis utrolig mange resultater som ikke blir anerkjent rundt omkring på arbeidsplassene. Det er viktig å stoppe opp og vise at man ser den innsatsen som er lagt ned, mener Nordmo.

Jeanne Tjomsland er kommunikasjonsdirektør i Fjordkraft, og var på programmet for å fortelle hvordan de jobber blant annet for å motivere sine ansatte. De bruker ulike verktøy for å inkludere de ansatte i prosesser, for eksempel ulike typer møter mellom ansatte og ledelsen – alt fra «speeddating» av ledelsen, til allmøter. Hun tipser også om at Facebook kan være et nyttig verktøy for å anerkjenne de ansattes innsats.

 

Arrangementskomiteen og noen av bidragsyterne. 

Unik åpenhet

Siren Nordbø, jobbspesialist i NAV, arbeider med individuell jobbstøtte. Hun formidler arbeidstakere med psykiske helseutfordringer til arbeidslivet, og understreker viktigheten av å se ressursene i mennesker, uavhengig av helse.

- Når man ansetter noen via IPS så vet man allerede hva som er utfordringene. Det er en unik form for åpenhet som man ikke har i ordinære jobbintervju. På denne måten vet bedriftene på forhånd hvordan de kan tilrettelegge, sier Nordbø.

 

Daniel Grindeland underholdt med dans og foredrag fra sin egen historie. 

 

Fremdeles tabu

Solveig Norland og Maren Nymark Brown er en del av arrangementskomiteen, og begge er ansatt ved Nav Arbeidslivssenter Hordaland, hvor de holder kurs for arbeidsgivere.  De forteller om arbeidsgivere som viser stor interesse for psykisk helse.  

- Vi har ofte fulle kurs, og det er tydelig at mange arbeidsgivere har et ønske om å bidra til at mennesker med psykiske helseutfordringer skal kunne fungere i arbeidslivet, men at tema i seg selv er vanskelig å gripe fatt i, forteller Norland.

Nymark Brown mener at åpenheten rundt psykisk helse generelt i samfunnet har blitt bedre, men at vi fremdeles har en vei å gå.

- Vi har kommet til et punkt hvor det er greit å slite psykisk, når det er alle andre enn deg selv. Men vi skal fremdeles klare alt. På denne måten er det fremdeles tabu, avslutter Nymark Brown. 

Om Verdensdagen

Verdensdagen for psykisk helse er Norges største opplysningskampanje for psykisk helse og markeres på den 10. oktober. Dagen skaper åpenhet og gir kunnskap om psykisk helse - vi har alle en psykisk helse.

 

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.