Tema 2014: Hverdagsstress og psykisk helse

I dagens hurtigsamfunn opplever stadig flere at omgivelsene krever mer enn de klarer å håndtere.

– Vi stresser så mye at vi står i fare for å bli syke. Verdensdagen for psykisk helse vil i 2014 jobbe forebyggende og sette fokus på balansen mellom aktivitet og hvile, forteller prosjektleder Rune Helland.

Verdens helseorganisasjon rangerer stress som det 3. største helseproblemet i verden. Negativt stress er en utfordring for mange, og langvarig stress kan resultere i utbrenthet, angst, depresjoner og utenforskap. Langvarige sykmeldinger blant nordmenn øker stadig, og sykdommer som kan relateres til stress utgjør en betydelig andel.  

Positivt og negativt stress

Stress kan være positivt i form av at du presterer bedre og har høy aktivitet med noe du trives med. Men når kroppen blir utsatt for kronisk stress, er det direkte helseskadelig.

- Når kropp og sinn går i konstant alarmberedskap, er det grenser for hva vi kan tåle, forteller Helland. 

Bra nok som du er

Stress handler ikke bare om å ha det travelt på jobben. 

- Følelsen av å ikke strekke til gjør folk syke, sier Helland.

- Fra barns ben får vi mange krav, men kravene kommer også fra en selv. I et samfunn hvor det å prestere tar alt for stor plass, behøver vi en motvekt som tydelig formidler at du er bra nok som du er.

Viktig tema

Responsen på tema har vært veldig bra, og det tyder på at «alle» kan identifisere seg med stressproblematikk. 

- Tendensene viser at nordmenn blir stadig mer bevisst utfordringene rundt stress. Verdensdagen for psykisk helse vil i kommende år spre kunnskap og sette fokus på hvordan man kan motvirke og forebygge stressrelaterte plager i befolkningen, og ser frem til et spennende år med gode samarbeider med våre arrangører, avslutter Helland. 

 

Om Verdensdagen

Verdensdagen for psykisk helse er Norges største opplysningskampanje for psykisk helse og markeres på den 10. oktober. Dagen skaper åpenhet og gir kunnskap om psykisk helse - vi har alle en psykisk helse.

 

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.