Tema 2017: Noe å glede seg over

Med årets tema «Noe å glede seg over» oppfordrer vi folk til å finne de små og store tingene rundt seg som gir glede for deg selv og andre. Det kan gi bedre psykisk helse i hverdagen. 

Årets tema bygger videre på den røde tråden for Verdensdagen 2016-2018: «Identitet og tilhørighet». Å være trygg på egen identitet og føle tilhørighet er grunnleggende for psykisk helse. I 2016 snakket vi hvordan endringer i livet påvirker vår psykiske helse. Budskapet var at man takler endringene bedre dersom man har en sterk identitet/selvfølelse og har gode relasjoner.

Men hva skjer når vi kommer til et nytt sted, et nytt miljø, og skal etablere oss? Hvorfor er det noen som finner seg til rette mens noen blir stående utenfor? Hvilke faktorer spiller inn for vår psykiske helse? Dette er bakgrunnen for årets tema «Noe å glede seg over».

Meningsfull hverdag og tilhørighet

Mennesker er sosiale vesener. Det ligger i vår natur å søke tilhørighet og samhold med andre mennesker. Psykolog Peder Kjøs skriver en kronikk i VG at det å bli avvist er noe av det verste som kan skje et menneske når det gjelder psykisk helse.

Når vi flytter på oss eller kommer til nye miljøer, oppsøker vi mennesker og aktiviteter for å
oppleve et positivt fellesskap. Slike felleskap gir mening i hverdagen og er ofte årsakene til at vi står opp på morgenen og at vi slår oss til ro et sted – enten det er i en by, arbeidsplass, en organisasjon et andre fellesskap. Det er viktig å huske at vi er ulike og kan ha ulik definisjon om hva som gir mening.

Noe å glede seg til

Når vi har noe å gleder oss til, øker endorfinnivået vårt, noe som reduserer stress. Den følelsen kan vi kjenne oss igjen.

Eksempler:
• Det er lettere å starte med trening dersom du velger en treningsform du gleder deg til å starte på.

• Det er lettere å stå opp når vi gleder oss til noe. Adventstiden og barn er et eksempel på det. Den forventningen og kriblingen i magen når 1. desember kommer og de skal åpne den første luken i julekalenderen.

• Har du vært på kino eller teater i det siste? Husker du den følelsen du fikk når lyset skrus av og reklamen erstattes med introduksjonsteksten til filmen du virkelig gledet deg til å se?

• Når du skal møte en gammel venn som du vet du trives godt i selskap med?

Gleden av å glede andre

Det fine med glede er at det kan deles. Å sørge for at andre har noe å glede seg til, kan være godt for din egen psykiske helse. Hva kan du si og gjøre for at andre har noe å glede seg til – enten det er på arbeidsplassen, i barnehagen, på frivilligsenteret eller på gata. Vi kan alle påvirke andre gjennom våre handlinger.

Eksempler:
• Å si til en kollega at du setter pris på å jobbe sammen med vedkommende?

• Å gi plassen på bussen til en gravid kvinne

• Å la en stresset person gå foran i køen

• Å invitere noen du ikke har sett på lenge til en kaffe

«Gleden er å gi» sier vi ofte. Og vi vet hvor stolt vi er over oss selv hvis vi har gjort noe fint for en annen.

Glede seg over noe som har skjedd

Det er ikke nødvendig å ha noe å glede seg til. Minst like viktig som å ha noe å glede seg til, er å kunne glede seg over det som er og det som har vært. Det er mye glede i å hente frem gamle og gode minner. Eller bare å glede seg over de små tingene i hverdagen, de som vi tar for gitt av og til.

Eksempler:
• Glede seg over en god kopp kaffe
• Tenke på en gammel forelskelse fra ungdomstiden
• Glede seg over å være litt mindre forkjølet i dag enn i går
• Gleden av å se en katt som ligger og sover?

Med andre ord: vi trenger ikke å lete langt for å finne hverdagsgledene. Ved å ta vare på disse øyeblikkene gjør vi mye for å styrke vår psykiske helse.

Mistet gleden?

Noen ganger butter livet imot og det er vanskeligere å glede seg over noe eller å glede seg i det tatt. Fraværet av glede over lengre tid kan være et varseltegn på at en person ikke har det så godt.

Vær derfor oppmerksom på deg selv og de rundt deg, dersom du ser at de har sluttet å glede seg over ting de normalt viser stor glede for. Det kan være et tegn på at personen har det tungt. Hva kan du gjøre, som person, eller organisasjon, for å gi vedkommende noe å glede seg til?

Gode levevaner
Vi kan alle få en bedre hverdagshelse med små grep. Vi har snakket om det å finne de små gledene i hverdagen. Gode levevaner gir bedre psykisk helse. Når forskere snakker om hva som gir god psykisk helse trekker de frem noen grunnpilarer:

- Et balansert kosthold
- Nok søvn
- Være i aktivitet
- Oppleve mestring
- Gode relasjoner.

Du kan trene din og andres psykiske helse
Alle har en psykisk helse. Det er mulig og nødvendig å trene den opp. Ved å være bevisst på hva som påvirker din psykiske helse kan du jobbe med deg selv og andre for å bli sterkere psykisk. Du kan rett og slett komme i bedre psykisk form. Da kan du bygge opp «et lager» som vil gjøre deg bedre rustet til å møte utfordringer.

Du kan også hjelpe andre til å få en sterkere selvfølelse. Gi ros, smil eller tilbring tid med en person som trenger det. Det vil folk sette pris på og det kan gjøre en forskjell for mange.

Mål for årets kampanje
Gjennom arrangementene skal vi:

• Øke kunnskapen om psykisk helse og hva som gir gode levevaner
• Spre informasjon om at å kunne glede seg over noe gir bedre psykisk helse
• Oppfordre folk til å skape meningsfulle hverdag for seg selv og andre

Følg med oss videre for fortløpende oppdateringer og inspirasjon. Lykke til med planlegge årets arrangement.

Sosiale medier: #verdensdagen #psykiskhelse #minglede

Tema tidligere år:

2007 – Ungdom og psykisk helse

2008 – Livet går opp og ned – den gode samtalen

2009 – I takt med deg selv – mestring av livets overgangsfaser

2010 – Arbeid og psykiskhelse

2011 – Unge på vei – utdanning og, arbeid og psykisk helse

2012 – Vær med- spre kunnskap og snakk sammen

2013 – Se hverandre – gjør en forskjell

2014 – Se hverandre – senk skuldrene (stress)

2015 – Se hverandre – kast maska, egenverdi og psykisk helse

2016 -  …fordi livet forandrer seg… (identitet og tilhørighet)

2017 – Noe å glede seg over

Om Verdensdagen

Verdensdagen for psykisk helse er Norges største opplysningskampanje for psykisk helse og markeres på den 10. oktober. Dagen skaper åpenhet og gir kunnskap om psykisk helse - vi har alle en psykisk helse.

 

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.