Om Verdensdagen for psykisk helse

Verdensdagen for psykisk helse er en årlig markering som holdes over hele verden den 10. oktober. I Norge markeres dagen i perioden medio september til medio oktober.

Bakgrunnen for verdensdagen

Verdensdagen for psykisk helse begynte i 1992 da  World Federation for Mental Health (WFMH) satte den 10. oktober som en dag for å fremme økt bevissthet om psykisk helse over hele kloden.

Mental Helse har siden 2003 koordinert arbeidet med Verdensdagen i Norge på oppdrag fra   Helsedirektoratet. Her i landet er det alle de iherdige frivillige, og over halvparten av landets kommuner, som har hjulpet å dra lasset for større åpenhet om psykisk helse med flotte og inspirerende arrangementer år etter år. I år var det ny rekort, med over 1000 arrangementer på landsbasis.

Verdensdagen i andre land

Verdensdagen for psykisk helse markeres nå i over 150 land fra Argentina til Sør-Afrika, og Yemen til Nederland. I Skottland arrangerer de faktisk en egen  Mental Health Arts and Film Festival for å feire sammenhengen mellom mental helse og det kreative sinn. Flere plasser har de markeringer som varer en hel uke med forskjellige typer arrangementer, for eksempel i Irland og på New Zealand.

Kultur og fysisk aktivitet viktig for Verdensdagen

Bruk av kunst og kulturinnslag for å fremme psykisk helse er viktig i markeringen av Verdensdagen for psykiske helse i mange land. Kunstkonkurranser, utstillinger og konserter er ofte faste innslag her i Norge og andre steder. Eller hvorfor ikke ha en ’åpen-mikrofon kveld’ for stand-up komikere? Mulighetene og innslagene er mange. I Norge har også fysisk aktivitet gjennom blant annet ’Gå for åpenhet’ turmarsjer og gapahuksamlinger vært en viktig del av de faste innslagene for Verdensdagmarkeringen.

Verdensdagen videre

I 2017 har markeringen av Verdensdagen funnet sted i tjuefem år. Dagen har vokst seg stor både her i Norge og i mange andre land. Allikevel har Verdensdagen fortsatt en stor og viktig jobb i årene som kommer for fortsatt å sette på fokus på de mange ulike temaer og områder som berører vår psykiske helse.

Vi har alle en psykisk helse

Hver enkelt av oss har en psykisk helse, og den må vi være bevisste på å ivareta. Noen psykiske lidelser er arvelige, mens mange psykiske problemer skyldes spesielle hendelser eller påvirkninger i hverdagen fra miljø - andre igjen kan skyldes en kombinasjon av disse. Å ikke ivareta sin psykiske helse kan gi vansker med å finne en trygg forankring i livet.

Psykiske problemer er vanlige

Tall fra Folkehelseinstituttet viser at omtrent halvparten av oss vil oppleve alvorlige psykiske problemer i løpet av livet. Det å ha noen å snakke med kan være avgjørende for håndteringen av problemene, og om man søker hjelp.

Om Verdensdagen

Verdensdagen for psykisk helse er Norges største opplysningskampanje for psykisk helse og markeres på den 10. oktober. Dagen skaper åpenhet og gir kunnskap om psykisk helse - vi har alle en psykisk helse.

 

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.