Ressursside for skoler

Foto: colourbox

Her finner du undervisningsressurser og tips til markering av Verdensdagen på din skole.

Mange skoler marker Verdensdagen, noe vi er svært glade for. I forbindelse med markeringen er det mange som søker om midler fra Verdensdagen. På denne siden vil dere få tips og informasjon om markeringer som kan gjennomføres helt gratis, eller uten store kostnader. I tillegg vil dere finne informasjon om eventuelle samarbeidspartnere og foredragsholdere relevante for skoleverket.

Undervisningsopplegg

Organisasjonen Voksne for Barn har laget et pedagogisk opplegg for barnehage, barneskole, ungdomsskole og videregående som kan brukes på Verdensdagen for psykisk helse.

Rundt 60 % av alle som markerer Verdensdagen for psykisk helse er skoler og barnehager. Vi er glade for at Voksne for Barn har laget et så nyttig verktøy for skolene. 

Årets tema er «Vær raus». Voksne for Barn har utarbeidet tre separate undervisningsopplegg i anledning Verdensdagen – ett for barnehage, ett for barneskole og ett for ungdomsskole og videregående skole. Målet er å bevisstgjøre barn og ungdom på hvordan de kan være rause mot seg selv og andre – og derigjennom styrke både sin egen og andres psykiske helse.

Undervisningsopplegget 2018 kan lastes ned her.

Opplegg fra tidligere år: 

Undervisningsopplegg fra 2017 finner du her.

Quiz 

Quizen har blitt en tradisjon, og er veldig fint å bruke på skolen eller på mindre arrangementer. Quizen er også tilgjengelig i Kahoot. Quizen kommer for junior og for voksne.

Kahoot quiz voksne 

Kahoot quiz junior

Samarbeidspartnere

Lions

Verdensdagen samarbeider med Lions, og de brenner for for barn og unge. Kontakt den lokale Lions i nærheten av deg for et samarbeid.

Klikk her for å komme til Lions sin hjemmeside.

Norsk kulturskoleråd

Verdensdagen samarbeider med Norsk kulturskoleråd, som oppfordrer sine medlemmer til å markere Verdensdagen. Ta kontakt med en kulturskole i ditt nærområde for et samarbeid.

Klikk her for en oversikt over alle kulturskolene i Norge.

Foredragsholdere

Vi har utarbeidet en liste med tips til foredragsholdere tilknyttet årets tema, med rabatterte priser. Den fullstendige listen finner dere  her. Vi gjør oppmerksom på at dersom du søker midler fra Verdensdagen er det mulig å få maks 5000,- for foredrag + reiseutgifter inntil 2000. dersom du ønsker et foredrag til ditt arrangement, må du ta direkte kontakt med foredragsholderen

Her er forslag til relevante foredrag for skolen:

Venn1 – undervisningsprogram i psykisk helse

Mental Helse tilbyr undervisningsprogrammet Venn1 – grunnkurs i psykisk helse. Dette kurset er landsdekkende for 9-10.klasse og VGS studenter. Venn1 er et helsefremmende og forebyggende grunnkurs i psykisk helse for unge, og bygger på verdier som anerkjennelse, empati, forståelse, samhørighet, og likeverd. På kurset får elevene grunnleggende kunnskap og verktøyer om psykisk helse, mestringsstrategier, hvordan man kan kjenne igjen psykisk helse og hvor man kan få hjelp.

Kurset blir presentert av unge instruktører som formidler egne erfaringer med psykisk helse og trygt engasjerer elevene i diskusjon rundt temaet. Kurset holdes klassevis for grupper på inntil 30 elever, over to sammenhengende skoletimer (1.5t).

I samarbeid med verdensdagen for psykisk helse tilbyr vi en kortversjon for større forsamlinger med 1 time varighet! Her vil en av våre instruktører holde et kort foredrag om psykisk helse og dele egenerfaring med psykiske helseplager i egen ungdomstid.

For mer informasjon om kursets innhold, struktur etc. – klikk deg inn på:  www.venn1.no.

Kontaktinformasjon:

Tlf: 940 81 937
Mail:  veronica.pedersen@mentalhelse.no
Les mer om Venn1 på deres hjemmeside her.

Fastpris til Verdensdag arrangementer: 2 000,- + reise- og oppholdskostnader

POFU – Psykologistudentenes opplysningsarbeid for unge

POFU er organisert av Mental Helse Ungdom. Arbeidet går ut på at to psykologistudenter tar en ungdomsskoleklasse og deres lærer gjennom temaene "Tanker og følelser", "Når problemene blir for store eller for mange" og "Tips til bedre psykisk helse". Undervisningen varer i tre klokketimer og består av miniforedrag, film, gruppeoppgaver, klassediskusjoner, lek, og øvelser individuelt og i plenum.

Undervisningen virker å falle i god jord hos både lærere og elever. I høst svarte 80 % av elevene at undervisningen var ‘bra’ eller ‘veldig bra’. Blant svarene på spørsmål om hva det viktigste ungdommene har lært er: "Jeg har lært at du ikke er alene, at det er mange som tenker som deg.", "At søvn er viktigere enn jeg trodde" og "at det er viktig å noen ganger gi seg selv ros og pauser i blant."

POFU kan komme til skolene i Oslo-området, Bergensområdet, Trondheimsområdet eller Tromsø-området.

Kontaktinformasjon:

Tlf: 900 28 698 / 97 60 41 79 
Mail: vilde@mhu.no / joakim@mhu.no 
Les mer om POFU på deres hjemmeside her.

Besøk fra POFU er gratis

GO’ NOK – Workshop for skoler  

Go´nok er et sosialt entreprenørskapsprosjekt og en ideell organisasjon. Vi jobber for å fremme tidlig innsats og livsmestring i skolen. Dette er forebyggende psykisk helsearbeid. Go´nok jobber for en generell holdningsendring i samfunnet og å vise bedrifter viktigheten og verdien av å ta samfunnsansvar. 

Go´nok workshop er 2 timer i klassen, og består av: 

 • Interaktiv læringsprosess og dialog
 • Livsmestring i praksis
 • Lære forskjellen på selvfølelse og selvtillit
 • Styrke egen selvfølelse
 • Empatiforståelse

Go´nok workshopholdere er sertifisert av Go´nok organisasjonen. Alle er også sertifiserte Diameta kursholdere og har relevant faglig utdanning og kompetanse for å arbeide med barn og ungdom.

Pris: 3.500,- for Verdensdagsarrangement + eventuelle reisekostnader.

Kontaktinformasjon: helene@gonok.no  

Nettside: www.gonok.no 

Ungdom og psykisk helse: “Bli kvitt Styggen på ryggen” - God nok som jeg er

“Bli kvitt Styggen på ryggen” er et prosjekt om psykisk helse for ungdom 10 – 18 år. Om Styggen på ryggen og tanker som bøller med deg. Prosjektet er basert på boken med samme navn og har fått overveldende respons fra ungdom, foreldre og skolefolk. På en kul og enkel måte får ungdom innsikt og trening i enkle kognitive teknikker for å bedre selvfølelsen og selvtillit.

Tilbakemeldinger fra elevene i skoler der prosjektet er tatt i bruk er at måten dette blir presentert på er kult, enkelt og nyttig. Elevene blir bevisst på hvordan de kan ivareta egen psykisk helse, snakke seg selv opp og ta bedre vare på hverandre for å forebygge mobbing. Vårt mål med prosjektet er at det skal være like enkelt og selvfølgelig å ivareta egen psykisk helse som det er å ivareta personlig hygiene, kle seg og pusse tennene.

 “Dette er en bok jeg synes alle og enhver burde ta seg tid til å lese! Stappet med “vitaminer” for sjelen, er denne boken gull verdt for alle som er ung til sinns. Igjennom et direkte og billedlig språk tar forfatterne deg med på en spennende reise i sinnet. En reise som garantert vil endre deg. Jeg liker meg selv bedre og har fått større forståelse for andre. Etter å ha lest boken – er du god nok som du er.”

- Camilla Johannessen fra TV 2 serien “Sykt perfekt”

Prosjektet drives av forfatterne og er et resultat av langvarig arbeid med barn og unge. Boken ble til med et ønske om å gi ungdom et verktøy til selvhjelp innen de fikk behov for å søke hjelp av oss. Ungdom som har vært til behandling har selv bidratt til boken.

Om forfatterne og foredragsholderne:

 • Mette Helen Strand : Sykepleier/psykiatri , kognitiv terapeut, NLP Coach/Master Trainer/Mental trener
 • Erling Skagseth : Lektor, terapeut, NLP Coach/Master Trainer/Mental trener

Pris:

Foredrag 2 timer kr. 6000,- + evt. reiseutgifter. Passer for ungdom, foreldre, skolefolk, helsesøstre, forsterforeldre o.a.

2 dagers kurs sertifisering som “Styggen på ryggen” instruktør kr. 1800,- pr deltaker. Passer for skolefolk /helsesøstre som arbeider med/har interesse av psykisk helse i skolen.

Kontaktinformasjon:

Mette Helen Strand

 

Mobil 99 10 50 42 – gjerne sms da mobil er på lydløs i perioder med undervisning

Bøker og filmer om psykisk helse

Ønsker dere tips til bøker eller filmer om psykisk helse? Mange velger å benytte bøker eller film, som en del av undervisningen i Verdensdagsperioden. Vi har derfor utarbeidet en egen liste med tips til bøker og filmer om psykisk helse.

Listen over bøker finner dere her.

Listen over filmer og serier finner dere her.

NB: Dersom du skal ha en offentlig filmvisning må du passe på at du har lisens. Dersom dere har en avtale med Mer Filmdistribusjon er dette i orden. Viser du filmer uten å ha en avtale med produsent eller distributør, må du bestille lisens fra for eksempel  MPLC. Du kan lese mer på  deres nettsider om dette. 

Eksempler på markeringer

Enkel markering:

 • Se en film tilknyttet tema psykisk helse, og diskuter tema i klassen.
 • La helsesøster på skolen stå på stand på Verdensdagen.

Utvidet markering:

 • Sett fokus på psykisk helse med undervisningsopplegget utarbeidet av Voksne for Barn, eller gjennom programmene til Venn1/Mitt Valg /POFU/Go´nok.
 • La elevene skrive roskort til sine medelever og ledelsen på skolen.
 • Arranger felleslunsj eller frokost med quiz om psykisk helse på skolen.

Avansert markering:

 • Arranger temauke om psykisk helse og raushet i barnehagen eller på skolen.
 • La elevene tegne, danse, lage teater, skrive skolestil, eller synge om årets tema.
 • Dra på besøk til et eldrehjem eller en lokalbedrift med allsang, kaffe og boller.

Arrangøreksempel:

I forbindelse med tema for Verdensdagen 2017 "noe å glede seg over", lagde elevene på Marienlyst skole i Oslo et gledestre i inngangspartiet hvor de hengte opp Verdensdagens roskort.

Bestill materiell

Når innholdet på arrangementet deres begynner å bli klart, kan dere bestille materiell. Dette er med på å synliggjøre arrangementene, og spre kunnskap om Verdensdagen og psykisk helse. 

Alt av vårt materiell er gratis å bestille. For at alle skal få, er det satt en begrensning på enkelte produkter. Bestilling av materiell åpner 1.august, og for å kunne bestille må man registrere sitt arrangement i kalenderen vår.

Klikk her for å se en oversikt over vårt materiell.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.