Hopp til hovedinnhold
Reportasje fra markeringPublisert: 2.11.2022

Nytt initiativ for å få naboer til å møtes

Se hvordan Obos brukte Verdensdagen til å skape flere meningsfulle møter mellom naboer.

Bilde av smilende ansatte fra Obos Nabohjelp
Teamet i Obos Nabohjelp er spent på hvordan det nye sosiale initiativet vil bli mottatt i nabolagene. Foto: Jonas Lisether, Obos Nabohjelp

Hvordan markerte dere Verdensdagen for psykisk helse i år?

Nabohjelp er en app med fokus på å skape gode nabolag. Vi gir nabohjelpere muligheten til å tilby eller spørre sine naboer etter hjelp. Frem til nå har fokuset vært på praktiske ting. En drill, stoler til en fest, flyttekasser og sånt. I uka før Verdensdagen lanserte vi kategorien Sosialt. Kategorien for alt som ikke handler om praktiske gjøremål, men hyggelige menneskemøter. Sosialt har vært etterspurt en lang stund og vi er veldig spent på hvordan kategorien blir mottatt og brukt fremover.

Selve dagen markerte vi sammen med Verdensdagen og Speedfriending på Salt i Oslo. To fulle saler med forventningsfulle mennesker på Speedfriending. Det var en fantastisk opplevelse og vi kommer garantert tilbake.

Hvorfor markerer dere Verdensdagen?

Vårt hovedmål er å skape gode nabolag. Sørge for at folk trives og forhåpentlig bli litt bedre kjent med naboene. Selv om Nabohjelp har løst praktiske problemer, er det alltid de mellommenneskelige møtene som har vært målet. Med lanseringen av Sosialt håper vi at enda flere får kontakt med gode naboer i sitt nabolag.

Hvordan bruker dere årets tema inn i markeringen deres?

#løftblikket samsvarte veldig godt med hva vi ønsker å oppnå. Å gi flere noen å hilse på, og forhåpentlig flere som hilser tilbake. Vi mener at det er ekstremt viktig å bli sett for å ha en god hverdag. Det er flere nabohjelpere som har sagt at de hilser annerledes på folk de har fått hjelp av mot folk de ikke kjenner.
Mens vi nordmenn kanskje har en tendens til å si «hei» og nikke ned, opplever nabohjelpere at de nikker opp og sier «halla» når de treffer en de har hjulpet eller fått hjelp av. Vi syntes det er veldig fint.

Hva er deres beste råd for å forebygge ensomhet og utenforskap?

Oi. Stort spørsmål. Vi tror heldigvis at mye er avhengig av oss mennesker. Vi har vel alle kjent litt på ensomhet, og det er dessverre ikke så lett å komme seg ut av selv om vi pragmatisk skjønner hva vi må gjøre. Vi mener at dette er et kollektivt ansvar og vi tror mye starter med å #løfteblikket og si «hei» eller «halla» til de man møter. Det skader i hvert fall ikke. Og last ned Nabohjelp da vel 😉

Bli med å markere Verdensdagen!

Hjelp oss gjøre det lettere å snakke åpent og fordomsfritt om hvordan vi har det! Bruk Verdensdagen som en anledning til å markere ditt engasjement, spre kunnskap, stille viktige spørsmål eller gjøre noe meningsfullt for de rundt deg.

Sju grunner til å markere Verdensdagen for psykisk helse

  • du bidrar til å øke kunnskap, forståelse og åpenhet om psykisk helse
  • du kan påvirke samfunnsdebatten
  • du er med på å utfordre stigma og fordommer
  • du skaper meningsfulle møter mellom forskjellige mennesker
  • du er med på å utvide samtalen om psykisk helse
  • du blir mer bevisst på å ta vare på egen psykisk helse
  • du bidrar til en positiv utvikling for den psykiske folkehelsa