Hopp til hovedinnhold
NyhetsartikkelPublisert: 24.1.2023

Møt vår nye kampanjerådgiver!

Camilla Voutilainen Nordbø brenner for å gjøre kunnskap om psykisk helse mer tilgjengelig, og vil utforske nye visuelle måter å uttrykke følelser på.

Bilde av Camilla Nordbø som er ny kampanjerådgiver i Verdensdagen for psykisk helse.
Foto: Emilie Gjengedal Vatnøy//Mental Helse

Camilla er en 32 år gammel, halvt finsk illustratør fra Oslo. Hun kommer fra NRK Nyheter sin ungdomsredaksjon, hvor hun har jobbet som visuell journalist og formidlet nyheter på Snapchat. Tidligere har hun blant annet jobbet som grafisk designer og illustratør i Natur og Ungdom.

Er det noe innenfor psykisk helse du brenner ekstra for?

Jeg synes veldig mye innenfor psykisk helse er spennende, men brenner litt ekstra for utenforskap, ensomhet og fasader på sosiale medier. Dette er temaer som ofte har vært fokus i prosjektene mine i både jobb og studier.

Hvilket forhold har du til Verdensdagen fra før?

Jeg illustrerte noen videoer om følelser og kjærlighetssorg i forbindelse med Verdensdagen gjennom NRK i fjor. Utenom det har jeg lagt merke til innhold i sosiale medier og husker godt den visuelle profilen og sommerfugl-logoen. Har ikke deltatt på markeringer før, ei heller fått teste et av de berømte stresshjertene, men håper at det endrer seg nå.

Hvilke tanker har du om hvordan kampanjen kan utvikle seg?

Jeg håper vi kan bruke kampanjen til å utforske nye visuelle måter å uttrykke følelser og tanker, f. eks ved bruk av visuelle symboler. Nesten som å oversette fra tekst til bilde eller tegning. Jeg tror at det kan bli lettere å åpne seg hvis en får et større ordforråd, også som visuelle metaforer, om den psykiske helsa. Kanskje det kan skape en distanse som kan være en omvei forbi skam eller stigma som er knyttet til ulike følelser eller opplevelser. Verdt å undersøke, i hvert fall!

Hvordan kan vi jobbe bedre med forebygging av psykiske plager i samfunnet, tenker du?

Jeg tenker at vi kan bli bedre til å forklare hva psykiske plager faktisk er, og hvordan de påvirker følelsene og kroppen vår, sånn at vi får verktøy til å kommunisere bedre og lytte til oss selv og andre. Ikke minst for å vite hvor grensen går mellom hva som er vanlig hverdag, og hva det er viktig å søke hjelp for. Et eksempel er når du leser at «det er bra å trene for den mentale helsa». Det kan fort bli litt vagt. Om du heller er mer konkret og formidler at trening fordamper angst- og stresshormoner raskere, så tenker i hvert fall jeg at det føles mer motiverende.

Hva gleder du deg mest til med å jobbe i Verdensdagen?

Gleder meg til å lære masse om psykisk helse, og hvordan vi kan finne nye måter å prate om det på som forhåpentligvis både er pedagogisk og konstruktivt. Gleder meg til å bli bedre kjent med de andre på kontoret og det store laget av samarbeidspartnere, og til å bruke hverandres kunnskap og erfaringer.

Hva er viktig for deg for å ha en god psykisk helse i hverdagen?

Jeg synes det er fint å skrive dagbok. Da får jeg overblikk over alt jeg går og tenker på. Da kan jeg også legge merke til om det er noe som går igjen ofte, og om det er noe jeg kan gjøre noe med. Om det ikke er det, øver jeg på å tenke mindre på det. Og så prøver jeg å puste litt mer for å roe meg ned. Ofte kan jeg kjenne at jeg puster overfladisk, som kanskje betyr at jeg stresser mye.

Hva er det beste rådet du har til andre for å ha god psykisk helse i hverdagen?

Å prøve å minne seg selv på at alt går over. Og at levd liv gir mye klokskap. Nesten alt i livet er perioder, så selv om man har en vond eller vanskelig periode, er det stor sannsynlighet for at den ikke vil vare evig. Et råd jeg liker å gjøre selv, er å lese eller se på biografier, for da blir det ganske tydelig hvor mye frem og tilbake og opp og ned et liv er. Det gir i hvert fall meg trøst hvis jeg har sett litt for mange perfekt oppstilte øyeblikk på sosiale medier i det siste. Og så er det lurt å snakke til seg selv som en venn. Mange av oss sier så mye stygt til oss selv inni oss som vi aldri ville funnet på å si til andre.

Ta kontakt

Har du spørsmål eller innspill til Camilla? Send mail til camilla.v.nordbo@verdensdagen.no

Lytt til podkasten Åpne Forhold!

Hva er egentlig normalt, og hvordan takle negativt tankespinn? En lett samtale om det som kan være vanskelig, med veileder André Clausen og psykolog Kyrre Dyregrov.

To smilende menn i skogen.

Sju grunner til å markere Verdensdagen for psykisk helse

  • du bidrar til å øke kunnskap, forståelse og åpenhet om psykisk helse
  • du kan påvirke samfunnsdebatten
  • du er med på å utfordre stigma og fordommer
  • du skaper meningsfulle møter mellom forskjellige mennesker
  • du er med på å utvide samtalen om psykisk helse
  • du blir mer bevisst på å ta vare på egen psykisk helse
  • du bidrar til en positiv utvikling for den psykiske folkehelsa

Bli med å markere Verdensdagen!

Hjelp oss gjøre det lettere å snakke åpent og fordomsfritt om hvordan vi har det! Bruk Verdensdagen som en anledning til å markere ditt engasjement, spre kunnskap, stille viktige spørsmål eller gjøre noe meningsfullt for de rundt deg.

Ikke gå glipp av viktig informasjon

Meld deg på vårt nyhetsbrev! Vi holder deg oppdatert på siste nytt i kampanjen og gir deg gode ressurser og verktøy for å markere Verdensdagen for psykisk helse.