Hopp til hovedinnhold
NyhetsartikkelPublisert: 27.9.2022

Lette samtaler om livets utfordringer

Hva er egentlig normalt, og hvordan snu tankespinn? Programlederne i podkasten Åpne Forhold snakker lett og klokt om temaer de fleste vil kjenne seg igjen i.

Bilde av programlederne for Åpne Forhold, Kyrre Dyregrov og André Clausen, som sitter på en benk og prater.
André Clausen t.h. og Kyrre Dyregrov vil senke terskelen for å prate om det som er vanskelig. Første episode av podkasten Åpne forhold ble publisert på Verdensdagen for psykisk helse i fjor. Siden har det gått slag i slag. Foto: Rune Lindgren

Veileder André Clausen og psykolog Kyrre Dyregrov ønsket å senke terskelen for å prate om det som er vanskelig, og kontaktet Verdensdagen for psykisk helse i fjor.

– Vi foreslo en ukentlig podkast på frivillig basis. Verdensdagen ble begeistret, og etter et halvt år med planlegging var vi i gang, forteller Clausen.

– Flere podkaster har psykisk helse som tema. Vi ville at vår podkast skulle være folkelig, lettforståelig og uformell, sier Dyregrov.

Populær podkast

Podkasten Åpne Forhold ble lansert av Verdensdagen for psykisk helse i fjor, og kom raskt på Spotifys toppliste over de mest populære podkastene i Norge.

– Vi blir ydmyke. Ikke er vi kjendiser, og ikke kommer vi fra et stort mediehus som promoterer oss. Det er kult, sier Clausen.

– Ja, det er virkelig gøy. Vi visste ikke hva vi kunne forvente, og håpet bare at noen ville gidde å høre på oss. Jeg ble overrasket over at så mange lytter til podkasten, ikke bare én, men mange episoder, fortsetter Dyregrov.

Lyttere fra fjern og nær kommer med innspill, kommentarer og yilbakemeldinger. Det setter duoen bak Åpne forhold pris på.

Reflekterer sammen

– André kan få hvem som helst inn i en samtale på en naturlig og god måte. Jeg lener meg tilbake, svarer og snakker. Det føles naturlig. Jeg håper lytterne merker at det er god flyt i samtalene, sier Dyregrov.

En travel hverdag til tross, han gleder seg hver eneste gang og mener bestemt at han lærer mye underveis.

– En ting er å tenke. Å sette ord på tankene er noe helt annet. Det gjelder oss alle. Sier vi det vi tenker høyt, får det en annen kvalitet. Det er godt å reflektere sammen med André. Samtalene gjør noe med meg, og mange av lytterne kjenner seg igjen.

Bred erfaring med psykisk helse

Dyregrov jobber for Onlinepsykologene, og er også ansatt i Rask Psykisk Helsehjelp, Psyknett-Employ og psykososialt kriseteam.

– Psykisk uhelse er ikke som somatisk sykdom. Den rammer deg ikke ut av det blå uten sammenheng med livet ellers. Snakker jeg med folk i terapirommet er det røde tråder tilbake til hvordan livet har vært eller er. Derfor er det mulig å forstå plagene, sier Dyregrov.

Clausen har bakgrunn innen jus og markedsføring, og har jobbet med mye forskjellig. En periode tjente han gode penger i utelivsbransjen.

– Det gjorde meg aldri glad. Jeg jobbet ikke med de indre verdiene mine, og ble ganske ulykkelig. Jeg tok en runde med meg selv, og fant ut at jeg ville hjelpe andre.

Han tok et verdivalg, og gikk inn som frivillig i Kirkens SOS. Det ble et vendepunkt. Siden har han jobbet i barnevernet og med hjemmebaserte tiltak. Nå er han veileder i Blå Kors steg for steg, og jobber med mennesker som er i tilfriskning etter rus.

– Å få lov til å jobbe i fagmiljøer og se jeg at jeg har noe å bidra med, gjør meg ydmyk, medgir Clausen.

Vokser på frivillighet

For Clausen er frivillighet en vesentlig del av livet. Idrettslag, Kirkens SOS, Kreftforeningen og Verdensdagen.

– Du gir, men får så mye mer igjen. Det er kanskje en floskel, men det er faktisk sant. Ved å hjelpe andre har jeg hjulpet meg selv.

Ved en anledning ble han tilbudt et honorar. Han avslo straks.

– Da ville jeg ikke fått opplevelsen av felleskapet. Det er viktig å gi uten å forvente annet enn den gode følelsen. Den tar jeg med meg videre inn i jobb, samliv og hverdagen.

I jobben erfarer Clausen at for mange som har slitt med rusavhengighet er frivillighet en fantastisk måte å komme seg tilbake til livet.

– De møter folk, deltar i samfunnet og blir en del av flokken og fellesskapet, sier Clausen.

– Jeg tenker på alle som føler seg utenfor. Mange flotte mennesker med supre ressurser sitter hjemme og har det vondt. For mange er frivillighet først og fremst en god vei til en mer meningsfull hverdag, supplerer Dyregrov.

Små møter i hverdagen

– Vi må ikke undervurdere de små møtene i hverdagen, sier Clausen.

En tidligere rusmisbruker har fortalt hvor mye det betydde for ham den dagen en ung mann i kassen sa: Jeg ønsker deg en riktig god dag.

– Det gjorde så sterkt inntrykk på ham. Den dag i dag, 10 år senere, forteller han om denne episoden: Tenk, han ønsket meg en god dag, jeg som ikke var verdt noe.

Løft blikket, smil til noen, vær hyggelig, så kan vi alle gjøre en liten endring, mener Dyregrov. Det er ikke så mye som skal til.

– Ofte er det enklere for oss å la være, vi må liksom koble oss på. Det kan være krevende og vanskelig, men enormt viktig å prøve å gjøre det likevel. Bare være der. Vi trenger ikke tenke at vi skal si og gjøre de beste tingene, sier Dyregrov.

Utenforskap må forebygges gjennom hele livsløpet. Vi kan gjøre mye riktig i måten vi møter barna våre på, slik at de føler de hører til og blir en del av flokken.

Vil invitere flere gjester

Første episode ble lagt ut i forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse i oktober i fjor. Siden har det gått slag i slag. De koser seg, og gleder seg til fortsettelsen.

- I starten lurte jeg på om vi ville har mer å snakke om etter flere titalls episoder. Vi ser det er et hav av temaer å ta av, sier Dyregrov.

Gjester vil det også bli. I alle fall av og til. Flere gjester er allerede booket, deriblant Erna Solberg.

– Jeg håper vi kommer under overflaten på politikersvarene. Vi vil gjerne vite hvordan det er å være Erna. Vi får se om vi klarer det, sier Dyregrov.

– Det må være et press å bli målt opp og ned i mente. Jeg lurer på om det går inn på henne, eller om det preller av, sier Clausen.

Duoen kan mye om psykisk helse på mange nivåer. De mener utfordringen er hvordan de best kan formidle fagkunnskap på en god og forståelig måte.

– Vi lærer hele tiden, og har funnet en god dynamikk oss imellom. Vi blir ydmyke i forhold til lytterne. Det er en spennende reise, og vi er glade for samarbeidet med Verdensdagen. En times samtale med Kyrre hver uke er som en gratis terapitime, sier Clausen med et smil.

– Ja, bare vent. Jeg sender deg snart faktura, repliserer Dyregrov.

Artikkelen er skrevet av Guro Waksvik til magasinet Sinn og Samfunn, som er utgitt av Mental Helse.

Bli med å markere Verdensdagen!

Hjelp oss gjøre det lettere å snakke åpent og fordomsfritt om hvordan vi har det! Bruk Verdensdagen som en anledning til å markere ditt engasjement, spre kunnskap, stille viktige spørsmål eller gjøre noe meningsfullt for de rundt deg.

Ikke gå glipp av viktig informasjon

Meld deg på vårt nyhetsbrev! Vi holder deg oppdatert på siste nytt i kampanjen og gir deg gode ressurser og verktøy for å markere Verdensdagen for psykisk helse.