Hopp til hovedinnhold
NyhetsartikkelPublisert: 10/27/2021

Møt vår nye kampanjerådgiver

Maha Kamran er ny kampanjerådgiver for Verdensdagen for psykisk helse.

Bilde av Maha Kamran som er ny kampanjerådgiver for Verdensdagen for psykisk helse.
Maha Kamran er ny kampanjerådgiver for Verdensdagen for psykisk helse.

Maha har stor interesse for psykisk helse og har en mastergrad i psykologisk vitenskap fra Universitetet i Bergen. Hun skal begynne som fagrådgiver i Verdensdagen, fra forebyggingsfeltet i Antidoping Norge. Der har hun vært ansvarlig for utvikling og drift av samtale- og informasjonstjenesten Dopingkontakten.

I tillegg har hun drevet utadrettet aktivitet mot risikomiljøer for doping, og kunnskapshevende tiltak rettet mot helsepersonell og andre yrkesgrupper. Maha har i tillegg lang erfaring fra frivillig arbeid for både Kirkens SOS, Røde Kors og SOS-barnebyer.

– Samfunnsengasjementet jeg har, gjør at jeg er oppriktig opptatt av at hver eneste person skal føle at de kan involvere seg i det som er bredden av Verdensdagen. Enten det er personer som følger opp hverandre som venner, som fagpersoner og som medmennesker, så vil jeg tilrettelegge for at de kan gjøre dette med psykisk helse i fokus.

Hvorfor er Verdensdagen viktig for deg?
Med alt det samfunnet forteller oss at vi skal få til, så har vi nærmest ikke tid til å ikke strekke til. Denne utilstrekkeligheten gjør at mange kan se sin psykiske uhelse som en enorm byrde, og føle på et sterkt utenforskap. Men de fleste har en felles opplevelse av psykisk utilstrekkelighet, og her er Verdensdagen er viktig. Kampanjeperioden minner oss på at vi må ha plass til psykisk helse i samfunnet, og at vi skal se, støtte og styrke hverandre i et fellesskap som iblant kan være belastende for vår psykiske helse.

Er det et tema, en sak eller en målgruppe innenfor psykisk helse du brenner ekstra for?
Jeg syntes mangfoldsempati er viktig, og jeg brenner ekstra for at personer som føler seg annerledes ikke skal bli ekskludert. Annerledeshet må frem i lyset og applauderes. Folk må kunne få verktøyene de trenger til å eie seg selv.

Hvilke tanker har du om hvordan kampanjen kan utvikle seg?
Mitt ønske er at kampanjen kan utvikle seg til å bli mer innholdsrik og faglig. Jeg tror det vil kunne gi befolkningen en forståelse av hvorfor psykisk helse er viktig.

Hvordan kan vi jobbe bedre med forebygging i samfunnet, tenker du?
Forebygging av psykiske helseutfordringer skjer best om vi kan tilpasse samfunnet til de behovene samfunnet har. Jeg tenker at Verdensdagen kan gjøre en innsats for et varmere språk, en mer betydningsfull fritid, tilrettelegge for sosiale møteplasser og mer kunnskap om psykisk helse.

Hva er viktig for deg for å ha en god psykisk helse i hverdagen?
Jeg forholder meg rolig i de fleste situasjoner, fordi det ikke gir meg noe positivt å oppleve meg overbelastet og stresset. Det er det viktigste jeg gjør for å ha en god psykisk helse.

Hva er det beste rådet du har til andre for å ha god psykisk helse i hverdagen?
Mitt råd er: Gi deg selv 10 ekstra minutter. Hvis du gir deg selv ekstra tid til å spise, til et møte, til å sove, til å være med venner, til å fullføre en oppgave – så praktiserer du det å være raus med deg selv. Det er viktig å være god mot seg selv, om man skal ha god psykisk helse.

Fun fact?

Fritiden min bruker jeg blant annet på å være musikkbingo-vert. Det er veldig gøy.

Ta kontakt
Har du spørsmål eller innspill til Maha? Send en e-post til maha.kamran@verdensdagen.no

Ikke gå glipp av viktig informasjon

Meld deg på vårt nyhetsbrev! Vi holder deg oppdatert på siste nytt i kampanjen og gir deg gode ressurser og verktøy for å markere Verdensdagen for psykisk helse.