Hopp til hovedinnhold
GjesteinnleggPublisert: 19.8.2022

En ensom studiestart

Studiestart kan være hektisk og overveldende, men husk at alle har vært ny på studiet en gang, og det er helt normalt å ikke finne sin plass den første dagen.

Skrevet av

Bodil V.G. Haugen , daglig leder i POFU og psykologistudent

Bodil V.G. Haugen, daglig leder i POFU og psykologistudent ved UiB
Bodil V.G. Haugen, daglig leder i POFU og psykologistudent ved UiB

Både erfarne og nye studenter gjør seg klare for et nytt semester med lesing, forelesninger og seminarer denne uken. Men i tillegg til det faglige, er det en annen stor del ved studenttilværelsen som mange helt sikkert er spente på: det sosiale.

Kanskje er du ny student i ny by uten å kjenne noen? Eller kanskje du allerede har studert et år eller to, og ikke har funnet din plass i det sosiale ennå? Både det å begynne, og å vende tilbake til, et sted uten et sosialt nettverk kan føles skummelt. Dette er normalt, og mange studenter opplever å kjenne seg ensomme i løpet av studietiden. Ifølge Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHOT) fra 2021 svarte nesten halvparten av studentene i Norge at de ofte eller svært ofte savner noen å være sammen med. I helt ferske tall fra SHOT 2022 oppgir 4 av 10 studenter å ha få eller ingen venner .

Men hvorfor føler vi oss ensomme? Og hva kan vi gjøre for å føle oss mindre ensomme?

Å føle seg ensom

Følelsene våre prøver å fortelle oss noe om hvordan vi har det, og ensomhetsfølelsen forteller oss at våre sosiale behov ikke er helt dekket. Gjennom evolusjonen har vi mennesker arvet et ganske stort behov for å ha andre rundt oss. Det å tilhøre en flokk har rett og slett vært avgjørende for å sikre vår arts overlevelse ute i naturen. Selv om flokken kanskje ikke er like viktig for å sikre overlevelse i dagens moderne verden, har vi likevel de samme behovene som våre forfedre.

Det å kjenne seg ensom kan være veldig vondt. Hvordan det oppleves å være ensom kan variere fra person til person, men mange opplever at det er en sammensatt følelse, som kan inkludere både tristhet, sinne og dårlig selvfølelse. Det kan også variere når og hvor raskt vi føleross ensomme: noen vil gjerne omgås mange, mens andre vil omgås færre. Vi kan også kjenne på ensomhet selv om vi tilbringer tid med mange, men kanskje savner noen å dele litt dypere tanker med. Å føle seg ensom i et fellesskap kan oppleves vanskelig, fordi vi tenker at vi er alene om å ikke finne vår plass, eller at de rundt ikke ser oss.

Hvordan knytte bånd ved studiestart?

Selv om vi har ulike sosiale behov, er det typisk for mennesker at vi knytter bånd når vi deler opplevelser, snakker og ler sammen eller hjelper hverandre med ting. Alt dette gjør at vi kjenner på trygghet og tilhørighet til andre. Det er også lettere å knytte seg til noen vi har noe til felles med.

Det kan derfor være lurt å tenke litt over hva du selv liker å gjøre – og oppsøke steder der det er folk som liker det samme. Liker du å game, feste, danse, trene, lese bøker, ta bilder, skrive, dra på konserter, spille brettspill eller synge? De aller fleste studiesteder har mange forskjellige studentorganisasjoner å velge mellom, der du kan finne noen du har noe til felles med.

Når det er vanskelig å knytte bekjentskaper

Det å bli kjent med andre er ikke alltid like lett. I tillegg til at vi mennesker har et nedarvet behov for sosial kontakt, har vi også en nedarvet frykt for å bli avvist av flokken. Det kan være utrolig vondt å streve med å ta kontakt med andre eller å oppleve at man blir holdt utenfor. Og selv om det er vanskelig å ta det første steget, er det kanskje akkurat det som hjelper.

Hvis du føler deg ensom eller ikke kjenner noen, kan det være lurt å løfte blikket: Er det andre her som kanskje også føler seg ensomme? Kan jeg være en venn for noen som trenger det? Er det noen her jeg ikke har pratet med ennå, som kanskje kan være en jeg har noe til felles med? Sett deg ned med medstudentene dine i lunsjen, ta følge hjem med noen som skal samme vei, og prøv å møte opp på noe av det sosiale som arrangeres i studieoppstarten.

Hvis du kjenner at ensomhetsfølelsen vedvarer og blir vond å håndtere alene, er det lurt å prate med noen om det. Mange av studiestedene har tilbud til studenter som trenger noen å prate med. Studiestart kan være hektisk og overveldende, men husk at alle har vært ny på studiet en gang, og det er helt normalt å ikke finne sin plass den første dagen.

Lykke til med studiestart!

Loading...

Om POFU

Psykologistudentenes Opplysningsarbeid for Unge (POFU) er en ideell stiftelse som arbeider for økt kunnskap om psykisk helse blant unge. POFU består deltidsansatte og frivillige undervisere som studerer psykologi på Universitetet i Oslo, Universitetet i Bergen, Universitetet i Tromsø, og NTNU.

POFU tilbyr gratis foredrag om psykisk helse, og kan bestilles til markeringer av Verdensdagen i høst. De vil også lansere et digitalt undervisningsopplegg tilpasset årets tema.

Lytt til podkasten Åpne Forhold!

Hva er egentlig normalt, og hvordan takle negativt tankespinn? En lett samtale om det som kan være vanskelig, med veileder André Clausen og psykolog Kyrre Dyregrov.

To smilende menn i skogen.

Sju grunner til å markere Verdensdagen for psykisk helse

  • du bidrar til å øke kunnskap, forståelse og åpenhet om psykisk helse
  • du kan påvirke samfunnsdebatten
  • du er med på å utfordre stigma og fordommer
  • du skaper meningsfulle møter mellom forskjellige mennesker
  • du er med på å utvide samtalen om psykisk helse
  • du blir mer bevisst på å ta vare på egen psykisk helse
  • du bidrar til en positiv utvikling for den psykiske folkehelsa

Ikke gå glipp av viktig informasjon

Meld deg på vårt nyhetsbrev! Vi holder deg oppdatert på siste nytt i kampanjen og gir deg gode ressurser og verktøy for å markere Verdensdagen for psykisk helse.