Hopp til hovedinnhold
NyhetsartikkelPublisert: 3.5.2023

Årets kampanjetema er lansert!

Les mer om planene for årets kampanje av Verdensdagen for psykisk helse.

Bilde av ulike mennesker som snakker sammen i forbindelse med et Speedfriending-arrangement høsten 2022.
Foto: Speedfriending

Tema 2023: Vi trenger å høre til! #lagplass

Årets kampanje av Verdensdagen for psykisk helse oppfordrer til markeringer som gjør våre viktigste møteplasser mer inkluderende. En av fem i Norge opplever diskriminering på bakgrunn av sykdom, kjønn, alder, etnisk opprinnelse eller seksuell identitet. Er arbeidslivet, skolen, idrettslaget, nabolaget og vennegjengen blitt arenaer kun for de som passer inn i malen?

Sosial støtte kan redde liv, særlig i urolige tider. Vi har alle et ansvar for å lage plass til flere.

2022-2024: Nasjonal mobilisering mot ensomhet og utenforskap

Bilde av ansatte ved Akerhus universitetssykehus som markerer Verdensdagen for psykisk helse
Foto: Akuttpsykiatrisk avdeling, Ahus

Årets kampanjetema er del av en treårig kampanjestrategi hvor vi mobiliserer til tiltak for å å motvirke ensomhet og utenforskap.

I Norge er Verdensdagen den største kampanjen om psykisk folkehelse, og blir markert av kommuner, skoler, organisasjoner, arbeidsplasser, fagmiljøer og privatpersoner fra hele landet mellom uke 39-42 hvert år.

I 2022 oppfordret vi til å skape flere meningsfulle møteplasser, gjennom temaet: Vi trenger hverandre. Løft blikket!. 3000 aktører fra hele landet tok denne oppfordringen på strak arm og skapte sosiale møtepunkter på kryss og tvers i landet. En fjerdedel markerte for første gang i fjor, og vi har hatt en markant økning i andelen arbeidsplasser og bedrifter som markerer Verdensdagen.

Halvparten i landet kjenner til Verdensdagen

Bilde av samtaler på scenen fra Guttekonferansen i Hammerfest
Foto: Guttekonferansen i Hammerfest

Verdensdagen for psykisk helse har vokst betraktelig de siste årene. Antall markeringer er tredoblet på fem år, og vi ser at stadig flere bruker Verdensdagen til å sette i gang tiltak for den psykiske folkehelsa som monner og varer. Det synes, og det betyr noe!

En nasjonal befolkningsundersøkelse gjennomført av YouGov i november viste at halvparten i landet kjenner til kampanjen, og at mer enn 70 prosent mener Verdensdagen for psykisk helse bidrar til å øke kunnskap, forståelse og åpenhet om psykisk helse.

Vi nådde over en 1 million unike brukere gjennom sosiale medier i kampanjeperioden, og nådde nye rekorder for både mediedekning og nettsidetrafikk.

Høstens kampanje nådde også for første gang det norske kongehuset, og fjorårets tema for Verdensdagen ble en rød tråd gjennom hele nyttårstalen til Kong Harald.

Dette er et resultat av det gode arbeidet vi har gjort sammen med de mange tusen som markerer Verdensdagen og bidrar til å sette psykisk helse på agendaen hver høst. Det gjør oss stolte og takknemlige, og vi ser fram til å samle et enda større lag i høst!

30 prosent kutt i tilskudd

Vi fikk i år et overraskende kutt på 2,3 millioner kroner i tilskuddsmidler, som tilsvarer 30 prosent budsjettkutt fra det som opprinnelig var framlagt i statsbudsjettet for 2023.

Etter to år med rekordhøy mobilisering, synlighet og engasjement, så er dette både overraskende og skuffende. Kampanjeperioden til Verdensdagen har blitt en måned hvor hele landet samles om å sette psykisk helse på agendaen, og det er noe vi håper dere vil fortsette med.

Et budsjettkutt på 30 prosent vil naturligvis få konsekvenser for årets kampanjeaktiviteter og materiell, og vi vil være mer avhengige av hjelp og støtte fra gode medspillere og samarbeidspartnere.

Vi vil fortsette å spre kunnskap, forståelse og åpenhet i befolkningen om hva som styrker og svekker den psykiske helsa, og er godt i gang med å utvikle verktøy og ressurser til årets kampanje. Informasjon om dette vil komme fortløpende utover våren og høsten fram mot kampanjeperioden.

Bli med å markere Verdensdagen!

Hjelp oss gjøre det lettere å snakke åpent og fordomsfritt om hvordan vi har det! Bruk Verdensdagen som en anledning til å markere ditt engasjement, spre kunnskap, stille viktige spørsmål eller gjøre noe meningsfullt for de rundt deg.

Ikke gå glipp av viktig informasjon

Meld deg på vårt nyhetsbrev! Vi holder deg oppdatert på siste nytt i kampanjen og gir deg gode ressurser og verktøy for å markere Verdensdagen for psykisk helse.