Hopp til hovedinnhold
FagartikkelPublisert: 7.10.2022

Apper og spill for å styrke din psykiske helse

Få hjelp til å sortere tanker, håndtere stress og møte nye venner der du bor.

Ung mann som smiler i gata med hodetelefoner i ørene.

Tankevirus

Tankevirus gir en kjapp og morsom videobasert innføring i hvordan vårt psykologiske immunforsvar fungerer. Etter dette får du en ny kort filmsnutt hver morgen med en oppgave eller refleksjon som du kan ta med deg inn i dagen.

Skjermbilde av display-reklame for appen "Tankevirus". Bildet viser en gul bakgrunn, med flere små mobilskjermer som alle viser ulike deler av appen.
Skjermdump: Tankevirus.no


Appen tilbyr også en test for å sjekke hvordan det står til med ditt psykologiske immunforsvar i dag. Etter tre uker med små videoer hver dag, kan du ta testen på nytt for å se om noe har endret seg.

Appen er kvalitetssikret av Helsedirektoratet, og er utviklet av Brorson&Sande og Youwell.

Grubl

Grubl er en populærvitenskapelig helseapp for de av oss som har en tendens til å overtenke. Den er utviklet nettopp for å gi negative tanker mindre oppmerksomhet.

Reklamedisplay for gratisappen Grubl. Bildet viser en rekke mobilskjermer som alle viser ulike deler av appen.
Skjermdump: Grubl

Appen tilbyr en test, oppgaver og en serie morsomme og lærerike videoer som forteller om hjernens utvikling, tanker, oppmerksomhet og grubling. Målet er å forebygge og gi tidlig behandling av helseplager som forverres og opprettholdes av grubling.

Appen er kvalitetssikret av Helsedirektoratet, og er skapt av Brorson&Sande i samarbeid med Rådet for psykisk helse.


Opp

Opp er en app som er utviklet for å øke trivsel og gi bedre psykisk helse til unge. Appen formidler kunnskap og ferdigheter du kan gjøre for å mestre utfordringer og håndtere stress, tanker, følelser og sosiale relasjoner. Målet for appen er å gjøre unge bedre rustet til å håndtere utfordringer i hverdagen og forebygge psykiske plager.

Skjermbilde som viser mobil med Opp-appen på en ferskenfarget bakgrunn. En blå figur viser frem logoen.
Skjermbilde Opp-appen

Appen er utviklet av en prosjektgruppe ved Universitetet i Tromsø og er kvalitetssikret og basert på forskning. Prosjektet har fått støtte fra Rådet for psykisk helse og Stiftelsen Dam.

Pustepause

Pustepause er en app som hjelper oss å takle stress, angst og grublete tanker.

Appen tilbyr en rekke gratis øvelser, meditasjoner og korte samtaler om ulike tema som du kan lytte til. Gjennom dette kan du lære å få mer ro i hverdagen, bli mer oppmerksom og til stede.

Skjermbilde av appen PustepausePustepause er laget av lege og journalist Charlotte Lunde i samarbeid med psykolog Ingeborg Egebjerg. Appen er støttet av Rådet for Psykisk Helse og Dam Stiftelsen.

Hjelpehånda

Hjelpehånda er et spill rettet mot ungdom. Her kan de øve på å takle følelsesmessige utfordrende situasjoner gjennom et enkelt og godt problemløsningssystem.

Skjermdump av spillet "Hjelpehånda". Viser en tegning av en hånd med tekstbokser på hver finger som skal lage en hjelperegel for hvordan man skal takle følelsesmessige utfordringer.
Skjermdump: Hjelpehånda

Appen er kvalitetssikret av Helsedirektoratet, og basert på metodikken til Solfrid Raknes.


Venn

En app som skal gjøre det enklere å finne nye venner i nærmiljøet ditt og lage aktiviteter basert på interesser og preferanser.

Skjermbilde av to smarttelefoner som viser to display fra Venn-appen
Skjermdump: Venn-appen

Venn handler om å koble mennesker og aktiviteter. Her kan du møte nye mennesker basert på interesser, verdier og preferanser, lage eller delta på aktiviteter og arrangementer.

Speedfriending

Appen Speedfriending kobler sammen mennesker som ønsker nye venner, gjennom både fysiske arrangementer og sveiping. Nesten litt som Tinder for venner!

Skjermbilde av Speedfriending-appen som vises på fem smarttelefoner i et grafisk display preget av rosa og oransje gradienter og rent design.
Skjermdump: Speedfriending-appen

I tillegg tilbyr Speedfriending en sosial kalender med oversikt over ting som skal skje i tiden framover (både lokalt og nasjonalt). Det kan være alt fra en ettermiddag med volleyball eller tur i skogen, til et nytt og spennende Speedfriending-arrangement.


UngSpotlight

UngSpotlight er et digitalt treningsprogram for unge fra 13 år og oppover. Her får du mestringsteknikker for å takle frykt eller ubehag når du snakker foran fremmende, forsamlinger eller klassen.

Skjermbilde av screenshots av appen "UngSpotlight".
Skjermdump: UngSpotlight

Programmet ble testet i 2022 og hadde nærmere 10 000 nedlastninger i pilotperioden. Programmet er testet gjennom en randomisert, kontrollert studie (RCT) og har bevist effekt på presentasjonsangst.

Appen er kvalitetssikret av Helsedirektoratet og er laget av YouWell.

Selvhjelperen

Dette er en digital bank med persontilpassede kurs og mestringsverktøy som bidrar til bedre psykisk helse for alle over 16 år.

Bildet er en skjermdump fra selvhjelperen.no. Det viser en nettside med en rekke kurs en kan ta for å bedre søvn, problemer med angst, konsentrasjon, og lignende. Alt er i grønne og oransje fargetoner, og det er mye tekst.
Skjermdump: Selvhjelperen


Kursene dekker temaer som søvn, stress, angst, depresjon, vaner, emosjonell intelligens, målsetting, prestasjonsangst, alkohol og rusmisbruk, sorg, indre motivasjon og ensomhet. Verktøyet er nytt.

Tjenesten er kvalitetssikret av Helsedirektoratet, og er utviklet av Lifekeys for DigiUng.

Interessert i mer?

Helsenorge har en innholdsrik oversikt over selvhjelp og kurs for blant annet depresjon og angst.

Bli med å markere Verdensdagen!

Hjelp oss gjøre det lettere å snakke åpent og fordomsfritt om hvordan vi har det! Bruk Verdensdagen som en anledning til å markere ditt engasjement, spre kunnskap, stille viktige spørsmål eller gjøre noe meningsfullt for de rundt deg.

Om Verdensdagen

  • Verdensdagen for psykisk helse markeres den 10. oktober, og er en internasjonal FN-dag for å skape bevissthet om psykisk helse
  • I Norge markeres dagen med en nasjonal kampanje som mobiliserer befolkningen til en felles innsats for den psykiske folkehelsa
  • Kampanjen varer fra uke 39-42, og markeres av kommuner, skoler, arbeidsplasser, organisasjoner og fagmiljøer over hele landet
  • Tema 2024: Vi trenger å snakke mer sammen. #gi8minutter
  • Mental Helse koordinerer kampanjen på oppdrag fra Helsedirektoratet